16 Aralık 2012 Pazar

Danışman Öğretim Üyesi

Değerli Öğretim Üyemiz,
Eğer AEP öğrencilerine danışman olmak isterseniz lütfen aşağıdaki formu doldurup gönderiniz.
Şimdiden AEP'e olan katkılarınız için teşekkür ederiz.


15 Aralık 2012 Cumartesi

3üncü sınıf öğrencileri için ödev

Değerli Öğrencilerimiz,
Sayon Prof. Dr. Beno Kuryel ile işlenen konularla ilgili olarak aşağıdaki ödevi 07 Aralık 2012 tarihine kadar tamamlayarak öğrenci işlerinden Erkan Bey'e teslim ediniz.

Sorular:


1.    Paradigma dönüşümlerine neden kavramsal dönüşümler eşlik eder? Bilgikuramsal bir çözümleme yaptıktan sonra tıp tarihinde toplumsal dinamikle etkileşim içinde gerçekleşen iki örnek verin.

2.    Kişisel görüşünüze göre, bugün hekimlik mesleğinde acaba hangi paradigma ya da paradigmalar sentezi hükmünü sürdürmektedir?

3.    Matematiksel düşüncenin evriminde, gözlemsel somuttan zihinsel somuta ulaşan kavramsallaştırma süreci nasıl gelişir? İki örnek vererek “kavramın, bilginin tutunduğu dal” olduğunu gösterin.

Soruları indirmek için tıklayınız.


BİLGİYE ULAŞMA ÖDEVİNİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

31 Ekim 2012 Çarşamba

İlgilenene kurslar

Hepinizin bildiği gibi internet üzerinden çeşitli ücretsiz kurslar giderek yaygınlaşmakta. Onlardan bir kısmına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

KURSLAR

27 Eylül 2012 Perşembe

İzlem Formları

Değerli 2011 öğrencilerimiz. Proje izlem formlarınızı aşağıdaki linklerden indiriniz. Danışmanlara ait olanları kendilerine teslim ediniz. Formlar doldurulduktan sonra Öğrenci işlerinden Sayın Erkan Bey'e 15 Ekim 2012'ye kadar teslim edilecektir.
Projelerinize dair yaptığınız sunumların 6'lı handout çıktılarını da aynı tarihe kadar Erkan Bey'e teslim ediniz.

Öğrenci İzlem Formu
Danışman İzlem Formu
Halk Sağlığı İzlem Formu

16 Eylül 2012 Pazar

Yeni AEP sınıfıyla tanışma

2012-2013 ders yılında eğitime başlayan AEP sınıfı ilk kez bir araya geldi.

8 Eylül 2012 Cumartesi

Dördüncü Sınıf AEP Öğrencileri Proje İlerlemeleri

Sevgili Öğrenciler,

20-21 Eylül 2012’de saat 16.15 – 17.00’de (biraz gecikebilir) AEP projelerinizin sunumları yapılacaktır,
Sunumlar ile ilgili olarak;
İlk gün önce Halk Sağlığı Projeleri gruplar halinde sunulacaktır
Bu sunumlardan sonra her öğrenci kendi AEP projesini sunacaktır
Proje sunumu için danışman öğretim üyelerinin katılımı tartışmayı zenginleştirecektir
Sunumlarda her bir proje için beş slayt sınırı vardır ve süresi beş dakikadır.

slaytta – başlık, amaç ve ekip
slaytta – giriş ve genel bilgiler
slaytta – hipotez ve yöntem
slaytta – projenin son durumu
slaytta – proje takvimi sunulacaktır.

Sunumlara katılım zorunludur ve sunumlarla ilgili bir çıktı toplantıda Ayşın Zeytinoğlu’na teslim edilecektir.
Herkese kolay gelsin,
Görüşmek üzere

Prof. Dr. Ayşın Zeytinoğlu

Not: AEP komisyonuna birer adet portre fotoğrafınızı en kısa zamanda göndermeniz gerekmektedir

18 Temmuz 2012 Çarşamba

2012-2013 Öğretim Yılında AEP'e Katılacak Öğrencilerimiz

Değerli Öğrencilerimiz,
2012-2013 öğretim yılında AEP'e katılacak öğrencilerimizin listesi aşağıdadır. Klasik bir söz olarak değil, ama gerçekten başvuran öğrencilerimizin tamamı AEP'e girmeyi fazlasıyla hak etmekteydi. Ancak projelerin gidişini, kaynak sağlanmasını ilk kez 2011 öğrencilerimizde bu sene göreceğimiz için Fakültemizin ne kadar öğrenciyi destekleyebileceğini öngöremedik. Bu sebeple bu sene sınırlı sayıda öğrencimizi programa dahil edebildik.
AEP komisyonu öğretim üyeleri uzun bir karar sürecinden sonra aşağıdaki öğrencilerimizin alınmasına karar vermişlerdir.
AEP'e katılan ve katılamayan öğrencilerimizin hepsine başarılar diler, hepsini sevgiyle kucaklarız.
AEP komisyonu


Ahmet   Buğrul
Aylin Kayalı
Barbaros Uçar
Burcugül Karasulu
Dilara Nur Gülbenk
Diren Özer
Emre Latifoğlu
Ghalemhossein Amini Chermahini
Melis Akbaş
Öykü  Özgür
Selene Doğanlar
Şahin Demiral

3 Temmuz 2012 Salı

13 Haziran 2012 Takım Çalışmamız


Sevgili AEP grubu,
13 Haziran 2012 tarihinde yaptığımız BİZİM TAKIM ÇALIŞMASI için eğiticimiz Dr. Berna Gökengin’in hazırladığı geri bildirim formu; https://www.surveymonkey.com/s/GMMCNW3 adresindedir.
Sadece 9 sorudan oluşan ve yanıtlaması 3-4 dakikanızı alacak olan bu geri bildirim formunu 4 Temmuz 2012 çarşamba sabahına dek doldurmanızı önemle rica ediyoruz.
Teşekkürler, sevgiler
Dr. Ferhan Sağın

23 Haziran 2012 Cumartesi

AEP'e baş vuran ikinci sınıf öğrencilerimizle yapılacak görüşmeler

AEP'e başvuran ikinci sınıf öğrencilerimizle Çarşamba günü görüşme yapılacaktır. Sınavları öncesinde zamanlarını almamak için görüşmeler 4 ayrı oturumda yapılacaktır. Bununla ilgili duyuru ve randevu için ilgili dökümanı indirmek üzere buraya tıklayınız. İnen dökümandaki linke tıklayarak isminizi kaydediniz.

22 Mayıs 2012 Salı

13 Haziran Takım Çalışması Dersi

AEP öğrencilerine not: 
Sevgili AEP’liler,
Eğitim yılı başında yapmayı planladığımız dersimizi (takım çalışması) 13 Haziran 2012 Çarşamba günü 13:30-17:30 arasında yapacağız. 
Hem eğleneceğiniz, hem de kendiniz ve çevrenizle ilgili farkındalığımızın artacağı bu ekip çalışmasına her birinizin katılması çok önemli... 
Psikodramatist-hekim Dr. Berna Gökengin’in de bizimle birlikte olacağı ve süreci yönlendireceği bu çalışmaya istisnasız hepinizi bekliyor ve r
ahat kıyafetler (eşofman, şort, t-shirt, jean, vb) giymenizi öneriyoruz.
Eğlenceli bir etkinlikte buluşmak üzere...
Sevgiler,
Dr. Ferhan G. Sağın

-------------------------------------------------------------------------------------


Nasıl Yaşıyorum? Nasıl Düşünüyorum? Nasıl Çözerim?
“BİZİM TAKIM”
EGE TIP AEP ÖĞRENCİLERİ EKİP ÇALIŞMASI
Düzenleyen: Dr. G. Berna Gökengin – Dr. Ferhan G. Sağın

Amaç: Ekip ruhunu geliştirmek, motivasyonu artırmak, birlikte eğlenirken hem bireylere hem ekibe ait farkındalık kazanmak.
Yöntem: Çalışmada psikodramatik yöntem kullanılır. Psikodramatik yönteme uygun olarak her katılımcının etkin olarak katılacağı oyunlar ve canlandırmalar uygulanır, ardından geri bildirimler alınır ve süreç değerlendirilir.
Uygulama: Çalışma 13:30-17:30 arasında toplam 4 saat sürecek. Giriş bölümünde psikodrama hakkında kısa bir açıklama yapılacak (*Çalışmadan öncewww.bernagokengin.com adresinden psikodrama ve yönetici hakkında bilgi alabilirsiniz), bunun ardından grup çalışmasına geçilecek. Grubun ortak kararına uygun zamanlarda mola verilecek.
Katılımcılar: Ege Tıp AEP öğrencileri (** Katılımcıların rahat hareket edebilecek giysiler giymeleri önerilir) 
Çalışma tarihi: 13 Haziran 2012
Çalışma yeri: AEP Toplantı Odası-Öğrenci Kaynakları Merkezi
Düzenleyenler: Dr. G. Berna Gökengin (grup yöneticisi; psikodramatist/hekim) -  Dr. Ferhan G. Sağın

29 Nisan 2012 Pazar

Yurtdışı stajı

Değerli Arkadaşlarım,
Daha önce konuşulduğu gibi her yıl yurtdışına 2 öğrencimizin 1er aylık gidişine Sanofi-Aventis firması destek olacak.
Bu taahhüt hala geçerli. Ancak S-A, öğrencilerin kendilerinin bir merkezle yazışıp, anlaşmalarını istiyor. Oradaki masraflarını ve yol paralarını karşılayacağını ifade ediyor.
İki öğrenci AEP öğrencileri arasından olacak. Öğrencilerimiz yazışma ve kabullerini sağladıktan sonra seçim yapılmasının uygun olmayacağını düşündük. Hayal kırıklıkları olacaktır. Bu nedenle ilerlemeler sağlanmadan kendi aranızdan iki arkadaşınızı seçebilir misiniz? Sizin 2 kişiyi belirlemenizi tercih ederiz. Eğer bu mümkün olmazsa istekli arkadaşlarımız öğrenci işlerinden Nevin Hanıma veya ulusakarca@gmail.com adresine bilgi verebilirler.
8 Mayıs günü öğleden sonraki 2 saat hep beraber olacağız. Gelişmeleri sizden dinleyeceğiz. Formal bir sunum hazırlanmasına gerek yoktur.

12 Nisan 2012 Perşembe

AEP İngilizce Makale

Arkadaşlar alttaki makalenin tamamını 25 Nisana kadar hepimizin çevirip o günkü derse basılı olarak getirmemiz gerekiyormuş. 


BUNDAN NOT ALACAKMIŞIZ


O gün yanımızda getirip Nevbahar hocamıza teslim etmemiz gerekiyormuş.
Bu ödevin bir kopyası portfolyolarımıza konacakmış.


Yarınki BYS'de hepimize başarılar dilerim :)

Frequent Chocolate Consumption Linked to Lower BMI


March 26, 2012 — A recent study showed that frequent chocolate consumption was associated with lower body mass index (BMI), even when adjusting for calorie intake, saturated fat intake, and mood.
Beatrice A. Golomb, MD, PhD, associate professor of medicine at the University of California, San Diego, and colleagues described their findings in a research letter published in the March 26 issue of the Archives of Internal Medicine.
The authors used data from 1018 patients already being screened for inclusion in a widely sampling clinical study evaluating noncardiac effects of statin medications. Of the 1018 participants, 1017 answered the question, "How many times a week do you consume chocolate?" BMI was calculated for 972 participants (95.6%); and 975 (95.8%) answered the validated Fred Hutchinson Food Frequency Questionnaire.
The investigators performed analyses with and without adjustment for calorie intake, saturated fat (satfat) intake, and mood. Fruit and vegetable intake was not associated with chocolate consumption (β, 0.004; P = .55), but satfat intake was significantly related to both chocolate consumption (β, 0.035; P < .001) and higher BMI.
The amount of chocolate consumed was examined, in addition to the frequency of chocolate consumption. Activity (number of times in a 7-day period the participant engaged in vigorous activity for at least 20 minutes) and mood (Center for Epidemiological Studies Depression scale [CES-D]) were also examined.
The relationship between chocolate consumption frequency and BMI was calculated in unadjusted models, in models adjusted for age and sex, and in models adjusted for activity, satfats, and mood.
Study participants consumed chocolate a mean 2.0 (SD, 2.5) times per week and exercised 3.6 (SD, 3.0) times per week. Frequency of chocolate consumption was associated with greater intake of calories and satfats and higher CES-D scores (P < .001 for each of these 3 associations); these all related positively to BMI. Chocolate consumption frequency was not associated with greater activity (P = .41), but it was associated with lower BMI (unadjusted P = .01). This association remained with and without adjustment for age and sex, as well as for calories, satfats, and depression.
Although chocolate consumption frequency was associated with lower BMI, the amount of chocolate consumed was not (eg, per medium chocolate serving or 1 oz [28 g], β, 0.00057 and P = .97, in an age- and sex-adjusted model).
"The connection of higher chocolate consumption frequency to lower BMI is opposite to associations presumed based on calories alone, but concordant with a growing body of literature suggesting that the character — as well as the quantity — of calories has an impact on [metabolic syndrome (MetS)] factors," write the authors.
They further explain that as chocolate products are frequently high in sugar and fat, they are often assumed to contribute to an increased BMI. The authors note that this may still be true in some cases.
"[O]ur findings — that more frequent chocolate intake is linked to lower BMI — are intriguing," write the authors. "They accord with other findings suggesting that diet composition, as well as calorie number, may influence BMI. They comport with reported benefits of chocolate to other elements of MetS," the authors write, noting that a randomized trial studying the metabolic benefits of chocolate in humans may be warranted.
This study was funded by a grant from the National Heart, Lung and Blood Institute, National Institutes of Health, and was supported by the University of California, San Diego, General Clinical Research Center. The authors have disclosed no relevant financial relationships.

14 Mart 2012 Çarşamba

Discovery Hints at Why Cardiac Death Risk Is Highest in Early Morning


Discovery Hints at Why Cardiac Death Risk Is Highest in Early Morning

Febraury 24, 2012 (Cleveland, Ohio) — Researchers have identified a molecule that links circadian rhythms to ventricular arrhythmias in an animal model, with the results providing a greater understanding as to why certain cardiovascular events, specifically those with an underlying arrhythmogenic etiology, occur in the early-morning hours [1].

In the study, published online February 22, 2012 in Nature, the researchers, led by Dr Darwin Jeyaraj (Case Western Reserve University School of Medicine, Cleveland, OH), report that cardiac ion-channel expression and QT-interval duration exhibit an endogenous circadian rhythm that is under the control of the transcription factor Krüppel-like factor 15 (Klf15).

"The study showed that this factor, Klf15, regulates the electrical activity of the heart, and second, we linked it to the endogenous 24-hour rhythms, the so-called daily biological clock," senior investigator Dr Mukesh Jain (University Hospitals Case Medical Center and Case Western Reserve University) told heartwire . "If there is a singular line that encapsulates the work, it's that Klf15 is the first link between the biological clock and arrhythmogenesis."

Maybe It's Best to Stay in Bed?

In an interview, Jain explained that the incidence of sudden cardiac death, including both the hereditary and acquired forms of heart disease, exhibits a diurnal variation, with the occurrence of sudden death increasing within a few hours of waking in the morning and a second peak observed in the evening. MI, various arrhythmias, and even ruptures of the aortic aneurysm also tend to occur in the morning or in the early waking hours. Other biological parameters, including blood pressure, heart rate, vascular tone, and QT interval, also exhibit diurnal variation.

Calling Klf15 a "fascinating molecule," one that is conserved across species and is expressed in muscle tissue, Jain noted that his laboratory first identified the transcription factor about 10 years ago and published studies showing that animals deficient in Klf15 develop heart failure and aortic aneurysms. In the present study, the researchers wanted to determine whether Klf15 also regulated electrical activity and, given that heart failure and aortic aneurysms exhibited this diurnal pattern, also sought to determine whether Klf15 linked electrical regulation with the body's biological clock.

"There is something provocative about why these events should happen at certain times of the day, and it has been talked about, conjuring up all kinds of theories as to why this might happen," said Jain.

In their study, the researchers identified a specific ion channel under the control of Klf15. They showed the transcription factor controls the expression of voltage-gated potassium (Kv) channel-interacting protein 2 (KChIP2), a protein that is needed to create the transient outward potassium current. In linking Klf15 to the circadian rhythm, they examined 5kb of the promoter region of Klf15 and identified binding sites for CLOCK and BMAL1, two transcription factors that are involved in the circadian clock. In in vivo loss- and gain-of-function mouse models, they found that deficiencies or excesses of Klf15 can cause the loss of rhythmic QT variations, abnormal repolarization, and ventricular arrhythmias.

Regarding the next steps, Jain said his group would like to determine whether Klf15 can regulate other processes and whether it might also be responsible for the occurrence of heart failure and aneurysm during certain times of the day. Down the road, the group would also like to determine whether mutations in Klf15 might be observed in patients at high risk for sudden death or even in healthy populations, as this might help illuminate some of the seemingly unexplainable cases of sudden cardiac death.

"There are two patient populations, broadly speaking, that are susceptible to sudden death," Jain told heartwire . "One is those with known heart disease, but I also really want to highlight that there is a whole swath of patients, some of whom are quite young and in the prime of their life, for whom we don't have an explanation. We would like to look at Klf15 mutations or polymorphisms not only in populations like heart-disease patients; I think we have to look at it quite broadly."

Klf15 also offers has some diagnostic potential, and that would include developing chemical compounds to manipulate Klf15 to reduce the risk of sudden cardiac death.

11 Mart 2012 Pazar

AEP İngilizce Dersi için Makale Linki...

Sevgili Öğrencilerimiz,

19 Mart 2012 haftasında AEP İngilizce dersi için üzerinde çalışacağınız Why is Cardiac Death Risk Highest in Early Morning? başlıklı makaleye ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Sevgiler, iyi haftalar...

5 Mart 2012 Pazartesi

Araştırma Alanları ve Danışmanlar

Değerli Öğrencilerimiz,
Aşağıda seçtiğiniz araştırma alanları ve danışman öğretim üyeleri bulunmaktadır. Bu seçimlerde değişiklik talebiniz olursa lütfen komisyona bildiriniz. Alanı kesinleşmemiş olan iki arkadaşımız 6 Mart öğleden sonra görüşmelerini tamamlayabilir. Danışmanlar için hazırlanmış olan kılavuz sizi de ilgilendirmektedir. Bu kılavuza ulaşmak için tıklayınız.
6 Mart öğleden sonra danışman öğretim üyeleriniz ile görüşmek üzere ilgili bilim dallarına gidiniz. Sonraki ilerlemeleri öğretim üyeleriniz ile görüşeceksiniz. İlk gün öğretim üyelerinden fazla birşey beklemeyiniz 



Adı
Soyadı
Bilim Dalı
Öğretim Üyesi
Ahmet
ÇETİNKAYA
Tıbbi Biyoloji
Cumhur Gündüz
Ahmet Mürsel
ULAŞAN
Tıbbi Biyoloji
Zuhal Eroğlu
Aybike
ERDEM
Tıbbi Biyoloji
Buket Kosova
Aysu
YÖNETİCİ
Tıbbi Genetik
Ferda Özkınay
Bengisu
KESKİN
Göğüs Hastalıkları
Özen Başoğlu
Bilçağ
AKGÜN
Tıbbi Genetik
Özgür Çoğulu
Burak
YILMAZ
Çağatay
ERMİŞ
Tıbbi Biyoloji
Cumhur Gündüz
Didem
ŞENSES
Farmakoloji
Aytül Önal
Ecem
AY
Mikrobiyoloji
Selda Erensoy
Ezgi
KARAGÖZ
Yenidoğan
Nilgün Kültürsay, Mehmet Yalaz
Göksel
TANIGÖR
Yenidoğan
Nilgün Kültürsay, Mehmet Yalaz
Gurur
GARİP
Çocuk nefrolojisi
Sevgi Mir
Gülşah
KOÇAK
Parazitoloji
Yüksel Gürüz
İlkay
KALKANLI
Nefroloji
Soner Duman
Kıvanç
GÖMEÇ
Mikrobiyoloji
Selda Erensoy
Mehmet Sadık
LAÇİN
Gastroenteroloji-Patoloji
Funda Yılmaz-Ulus Akarca
Meriç
YALÇINLI
Tıbbi Genetik
Hüseyin Onay
Onur
FURUNDAOTURAN
Tıbbi Genetik
Haluk Akın
Onur
KÜÇÜKKAYA
Patoloji
Mine Hekimgil
Ozan Utku
ÖZTÜRK
Gastroenteroloji
Nevin Oruç
Sedat
BAKIR
Hematoloji-Biyokimya
Ayhan Dönmez-Ceyda Kabaroğlu
Sinem
ÇİLİNGİR

23 Şubat 2012 Perşembe

AEP İngilizce Dersi

Değerli Öğrencilerimiz,
AEP İngilizce derslerini üstlendiği için ve pozitif yaklaşımı için Sayın Prof Dr Nevbahar Turgan'a çok teşekkür ederiz.
Aşağıda ilk derste yapılan sınavın anahtarlarına ve işlenecek makaleye ulaşacağınız linkler vardır.
Cevap anahtarı
Makale

14 Şubat 2012 Salı

Halk Sağlığı Projelerimiz


Merhaba arkadaşlar;
Aliye hocanın attığı maili buraya da yazmak istedim. Mailde bulunan eki alt yayında görebilirsiniz.
Herkese proje konusunda başarılar dilerim :)
Merhaba,
halk sağlığı projeleriniz için 22 Şubat 13.15 de halk sağlığı Anabilim dalında toplanıyoruz. Ekte konu başlıklarını size fikir vermesi için ekliyorum. 23 öğrencimiz 5 grup dörder kişi ve bir grup üç kişi olacak şekilde istediğiniz kişiyle çalışmak üzere gruplarınızı belirlersiniz. Aşağı yukarı her grubun bir veya daha fazla çalışmak istediği konuyu da hazırlıklı gelirsiniz. Sizden ricam bu duyuruyu arkadaşlarınıza da iletmeniz.
iyi günler
görüşmek dileği ile
Aliye Mandıracıoğlu

AEP Projeleri İçin Konu ve Tema


AEP PROJELERİ İÇİN KONU VE TEMA  
1)    Akıl sağlığı / bağımlılık
2)    Aşı
3)    Bulaşıcı hastalıklar
4)    Çocuk sağlığı
5)    Çevre sağlığı
6)    Elektromanyetik alanlar
7)    İşçi sağlığı
8)    Kadın sağlığı – toplumsal cinsiyet eşitliği
9)    Kalitatif araştırmalar
10) Kanser epidemiyolojisi, korunma, vb
11) Kronik hastalıklar
12) Ölçek geçerliliği çalışmaları
13) Olağan dışı durumlar
14) Okul sağlığı ve adölesan sağlığı
15) Sağlık çalışanlarının sağlığı
16) Sağlık eğitimi
17) Sağlık ekonomisi
18) Sağlık hizmeti kullanımı
19) Sağlık sosyolojisi
20) Sağlık yönetimi ve sağlık politikaları
21) Sigara – çevresel tütün dumanı
22) Üreme sağlığı ve aile planlaması
23)  Yaşlı sağlığı